A szív ébredése

Bikram jóga

Kedves Jógini és Jógi Társam!

Szeretettel köszöntelek, Nagy László Zoltán vagyok.

Több mint tizenegy évvel ezelőtt, 2000. december 19-én, Sequoia akkori barátnőm, aki egyébként ashtanga jógaoktató, azzal az ötlettel állt elő, hogy menjünk el San Diegóba, az egyik legőrültebb Bikram jógatanár órájára. Mivel az ashtanga jógát nem tudta megszerettetni velem, ez az ötlet részéről tréfásnak és bolondosnak tűnt. Mókára pedig mindig kapható vagyok. Arra a kérdésemre pedig, hogy mi az a Bikram, és mitől őrült, azt válaszolta: Majd meglátod!!!
Rendben, mondtam, és másnap reggel hét órakor egy bikram jógaórán találtam magam.

Az „őrült” pillanatok első sokkoló élménye; ipari hősugárzók ezerrel nyomták a meleget a terembe! Megérzésemre, „életmentésként” az ajtó mellett maradtam, hogy az ajtó alatti résen át érezhessem a hideg levegő áramlatát, ami kintről érkezett. Azonban ez is kevésnek bizonyult ahhoz a visszatérő gondolathoz, hogy feladom. Csak hiúságom tartott vissza, ugyanis mellettem egy 60 év körüli, fehér hajú hölgy rendületlenül végezte a feladatokat az óra elejétől a végéig. Az oktató persze észrevette agonizálásomat. Amikor látta, hogy több alkalommal kisebb halálok sorozatát élem meg, szarkasztikus hangon mögöttem állva csak ennyit mondott: Jóga???...hmmmm...

Mindennek ellenére a bikram jógába azonnal beleszerettem. A hotelbe visszatérve, a jóleső fáradtságtól kimerülve elnyúltam az ágyon. Nyitott szemmel, a plafont bámulva az elragadtatás állapotába kerültem, és átadtam magam a két órán át tartó legvadabb eksztatikus élménynek... amihez Sequoia-nak semmi köze sem volt!

Floridai otthonomba, Sarasotába visszatérve, heti 2-3 alkalommal eljártam a helyi Bikram stúdióba, és ki tudja, mi lehetett volna ennek a folytatása, ha életutamat nem szakítom meg egy négy és fél éves börtön tapasztalatával Ausztráliában.

2003 év végén, „elvonulásom” idején egy Bikram könyvre bukkantam a könyvtárban, amelyet azonnal kiolvastam. Ez a könyv megerősített abban, hogy elkötelezzem magam a bikram jóga mellett. A könyvből Bikram erőteljes energiája áradt ki. Ittam a szavait és éreztem, hogy az őrült fizimiska mögött egy zseni lakozik.
2003. november 8-a mérföldkő lett az életemben, hiszen ekkor kezdtem el Bikram klasszikus 60 napos kihívását, amelynek eleget is tettem.

A hátralévő benntöltött évek egyik kimagasló Bikram élménye, amikor is öt rabtársammal a tűző napon, melegítőbe öltözve, hemzsegő legyekről tudomást sem véve, csendben, mint mindig, nyomtuk le a 90 perces órát. Ezeknek az óráknak olyan híre ment, hogy amikor szabadulásom közeledtével másik börtönbe szállítottak, azzal fogadtak, hogy megérkezett a jógatanár!

A bikram jógának köszönhetően úgy tudtam megélni ezt az időszakot, mint egy jógaashramba történő elvonulást. A napi jóga és a gyakorlatokra való fókuszálás átsegített ezeken az éveken. Olyan mértékben formált át, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőlem a megszokottól eltérő megtapasztalások alatt.

2005 novemberétől a rózsadombi Bikram stúdióba jártam. A jógázás alatt az addig csendhez szokott fülem kezdetben meghökkenve hallgatta, hogy a tanár egyfolytában beszél és egy percre sem áll be a szája!

2006-ban elkezdtem az Élet Virága tanfolyamok oktatását Magyarországon www.eletviraga.hu, ami rendszeres elfoglaltságot jelentett, és jelent azóta is. Mellette a bikram jóga heti 3-5 alkalommal nem volt kihívás, mint ahogy a 30 napos sem, hiszen 60 napossal kezdtem. Éppen ezért a következő és szinte elkerülhetetlen logikus folytatás, a 2009-es Palm Desert Bikram Training volt, ekkor már az Astoria Stúdió színeiben.
Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt ez a tréning. Igazi kihívást jelentett számomra, azonban az erőpróba mellett rengeteg mókázásban, kacagásban és felejthetetlen pillanatokban volt részem.

Őszinte szeretettel várlak az órákon, bikramclub.hu hogy vidám hangulatban, könnyed stílusban átadhassam közel 10 év bikramos tapasztalataimat 90 percbe sűrítve.

Szeretettel:
László
Aloha

Bezár